Ръководството на Световната федерация по ски и сноуборд (ФИС) обяви, че не вижда причина преизбирането на президента на централата Йохан Елиаш да бъде оспорвано пред Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана.

През май шведският бизнесмен Елиаш бе преизбран със 100-процентова подкрепа по време на Конгреса на ФИС, но федерациите на Германия, Австрия, Швейцария и Хърватия се възпротивиха на това решение, тъй като не е имало възможност да гласуват срещу единствения кандидат за поста.

"Избори, на които делегатите имаха само една възможност да дадат валиден вот, а именно да гласуват "за", не съвпада с нашето разбиране за закона и е просто фарс", заяви Щефан Шварцбах, член на борда на Германската ски федерация пред телевизия ARD.

В понеделник от ФИС съобщиха, че са били информирани от четирите национални федерации, че за случая е сезиран КАС.

"Световната федерация по ски и сноуборд е уверена, че Конгресът е проведен при стриктно спазване на устава на централата и швейцарското законодателство, както посочиха адвокатите на ФИС. Освен това смятаме, че обвиненията, отправени от четирите федерации, са напълно неоснователни и не по същество", заявиха от ФИС.

60-годишният Йохан Елиаш е бивш изпълнителен директор и настоящ президент на компанията "Хед", произвеждаща спортна екипировка. От юни 2021 година той е и президент на ФИС.