Български биатлонист записа подиум на 7-вата Европейската купа в Банско. Мирослав Кенанов финишира трети в дисциплината 10 км, като допусна и една грешка при стрелбата от легнало положение. Сред първите десет пък място намериха още трима наши представители. При жените от четвърто до седмо място се класираха съответно Десислава Стоянова, Добринка Коева и Ния Димитрова.

Шефът на Българската федерация по биатлон Васил Тончев е много доволен от представянето и условията на Банско. Днес училищата в района на зимния курорт обявиха неучебен ден, за да могат младите да отидат и наживо да гледат състезанията.

В същото време водещите ни в момента биатлонисти Павлина Филипова, Нина Кадева, Емилия Йорданова, Силвия Георгиева, Михаил Клечеров, Красимир Анев, Владимир Илиев и Мартин Богданов са в Пьонгчанг.

„Поддържаме връзка и с тима ни Световното първенство в Пьонгчанг .там днес отложиха откриването и първите стартове са анулирани заради топлото време(над 10 градуса), буря и т.н. Това доста ще усложни обстановката ,но колкото е по-сложна една обстановка, толкова по-силни можем да бъдем ние. Българите сме от най-адаптивните. Това може да е добре за нас и да ни помогне. Нямам информация да идват допинг-ченгета от УАДА, сигурно усилията им са насочени към Световното в Корея” каза пред Гонг Тончев.

Ето какво разказа председателят на БФБиатлон за 7-я кръг на Европейската купа по биатлон до събота в Банско: Атмосферата е много хубава защото се качиха и доста деца от Банско. Училищата обявиха неучебен ден, за да могат малчуганите да дойдат и да гледат биатлон. Така посяваме идеята за спорт сред подрастващите. Клубът по биатлон в Банско работи доста добре и Дафинка Коева идва от него. Надяваме се, че по този начин им даваме едни добър пример и добра посока за развитие.

Става много хубаво състезание. На Банско е прекрасно. С чужденците коментираме, че няма толкова добри условия на друга Купа. Гостите ни поздравиха за организацията, а ние вече набрахме доста опит. И времето е с нас, и подготовката, и инфраструктурата, и хотелите са на изключително високо ниво. Доволни сме от представянето на нашите състезатели. Настроението е добро. Руснаците са с много силен състав, дори такива биатлонисти от първия им отбор.

Очаквано те доминират, но непосредствено след тях сме ние. Останалите 12 страни са от нашата черга, но българските момичета и момчета изпъкват над тях. Лично мен много ме радват резултатите на Дафинка Коева, която бе дебютант с два кръга от Световната купа.

Има още много да се работи с нея, но има много добри физически данни и ще може да помага и в женския отбор. Мирослав Кенанов също вече има място при големите с доста добра класа и потенциал. Утре е преследването при мъжете от 10:00 часа, а жените са от 13:00.

Официални гости на Европейската купа са ген.секретар на БОК Белчо Горанов, спонсорите ни, нашият Венци Илиев от на Международната централа. От новите ни спонсори Титан Ас няма никой на Банско, но очаквам да се обадят.