Още двама руски спортисти, на които се възлагаха големи надежди за олимпийски медали, не бяха допуснати до участие в Пьонгчанг 2018 през следващия месец. Състезателите по бързо пързаляне с кънки Денис Юсков и Павел Кулижников не получиха разрешение от специалната комисия на МОК да се включат в зимните Игри в Република Корея от 9 до 25 февруари. Двамата са изтърпeли допинг-наказания в миналото и заявките им не са одобрени.

"Чист съм. Винаги съм бил честен в това отношение. Проверявали са ме хиляди пъти. Много съм разочарован от това решение", коментира световният рекордьор на 1500 метра и трикратен световен шампион Юсков.

Кулижников, който пропусна Олимпиадата в Сочи преди четири години заради положителен допинг-тест, изтърпя санкция и в последствие спечели световните титли на 500 метра през 2015 година, както и на 500 и на 1000 метра и в отборния спринт през 2016 година.

МОК не допусна 111 руски спортисти от заявените 500. Окончателният списък ще бъде оповестен в събота на Изпълкома на организацията.

Други трима от руските асове в зимните спортове Антон Шипулин, Сергей Устюгов и Виктор Ан също получиха забрана за участие в Пьонгчанг 2018, въпреки че никога не са давали положителни допинг-проби.

Президентът на МОК Томас Бах обясни, че вярва в професионалната работа на комисията, оглавяване от бившия спортен министър на Франция Валери Фурнейрон.

Бах допълни, че някои от руските спортисти не са били одобрени "заради подозрения или информации от различни източници, които не са удовлетворили комисията на Фурнейрон". 

"Нашата цел не беше да налагаме санкции, а да дадем разрешение за участие на Игрите само чистите руски спортисти. Ако даден състезател е поканен, значи комисията не е имала и капка съмнения в него", коментира Бах.

30-годишният Шипулин е олимпийски и световен шампион с щафетата на Русия по биатлон, като има и 10 индивидуални победи за Световната купа, а германският старши треньор на руския отбор Рико Грос недоумява от решението на МОК за изключването му от олимпийския състава на Сборная.

"От една страна, Световната федерация по биатлон казва, че всичко с Шипулин е наред и той може да стартира в Световната купа. От друга страна, МОК твърди, че не всичко е наред и той не може да участва в Пьонгчанг. Смятам, че е редно причината за това решение да бъде оповестена публично", коментира Грос. 

32-годишният Ан е шесткратен олимпийски шампион в шорттрека, а също така има 20 златни отличия от Световни първенства и още 5 от европейски шампионати.

25-годишният Устюгов беше избран за спортист на 2017 годината на Русия, след като спечели престижната многоетапна надпревара по ски-бягане "Тур дьо Ски", както и две титли от Световното първенство в Лахти през миналия сезон. Той има и 12 индивидуални победи за Световната купа. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли появилите се призиви в Русия за бойкот на Игрите.

"В настоящия момент е важно да се избягват думи като "бойкот". При всички случаи трябва да продължим комуникацията с МОК. Ситуацията по-скоро сложна, но това не значи, че трябва да прекратим диалога. Трябва да се опитаме да защитим нашите права, доколкото е възможно", заяви Песков./БТА