Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун прикани народите към „олимпийско примирие” по време на зимните игри във Ванкувър, предаде ИТАР-ТАСС.

„Това примирие дава надежда за поне временен отдих на света от насилието и военните конфликти, но то свидетелства и за ужасен парадокс”, подчертава в специално послание генералният секретар на ООН.

„По време на олимпийски игри с пълно право се възхищаваме на забележителните постижения на човешкото тяло и ценностите, присъщи на спортната надпревара, в това число отборния дух и честността, а в кръвопролитни войни обезобразяваме непоправимо същото това човешко тяло и общите ни ценности”, казва Бан Ки-мун.

„За да осъществят възможностите си, хората се нуждаят от мир и стабилност” - подчерта той – „Олимпийското примирие се основава на този стремеж и на общите за ООН и Олимпийското движение идеали за свят на приятелство, хармония, без насилие и дискриминация. Присъединявам се към призивите, отправени от Общото събрание на ООН, Международния олимпийски комитет и Олимпийското движение към противостоящите си страни по целия свят по време на 21-те зимни олимпийски игри да сложат оръжие.”

„Нека започнем с олимпийско примирие и да продължим и след връчването на медалите и края на игрите”, призова Бан Ки-мун.