Олимпийските вицешампиони Дан Чжан и Хао Чжан (Китай) поведоха след кратката програма при спортните двойки на световното първенство по фигурно пързаляне в Гьотеборг (Швеция).

Шампионите в турнира „Четирите нации” през 2005-та година и 5-ти от световното първенство през миналата година в Токио представители на Китай изиграха перфектна кратка програма и получиха оценка от 74.36 точки – нов личен рекорд за тях.

Втори засега са двукратните европейски шампиони и фаворити за титлата Альона Савченко и Робин Жолкови от Германия със 72.00 точки, а трети – Юко Кавагучи и Александър Смирнов от Русия със 71.42 точки.

„Най-важното за нас сега е да се представим добре във волната програма. Публиката тук е страхотна. Ние винаги се опитваме да се представим на ниво именно заради зрителите”, каза Хао Чжан.

Двойката спечели сребърните отличия на Игрите в Торино през 2006-та година, въпреки тежкото падане на Дан Чжан по време на волната програма.

Те все още нямат злато от голям шампионат след среброто от световното първенство през 2006-та година и бронза през 2005-та.

Германците Савченко и Жолкови са втори след като дамата направи грешка при приземяването на паралелния троен скок в началото на съчетанието им.

Световните вицешампиони за миналата година и първенци на планетата през 2006-та година Пан Цин и Тун Цзян (Китай) се провалиха и са едва пети, след като Тун сгреши при паралелния скок – троен тулуп.

Волната програма при спортните двойки е късно тази вечер.

Альона Савченко и Робин Жолкови от Германия