Олимпийският шампион в супегигантския слалом от Игрите в Сочи през 2014 Шетил Янсруд от Норвегия заяви, че спускането от Световната купа по ски-алпийски дисциплини на домашна почва в Квитфел ще бъде последното състезание в кариерата му.

Янсруд е обратно в Норвегия, след като участва на Зимните олимпийски игри в Пекин по-рано през февруари. 36-годишният скиор има 23 победи за Световната купа, включително 13 в Супер-Г и осем в спускането, като взе участие и на четири олимпиади, печелейки златото в Сочи.

„Съботното спускане в Квитфел ще бъде последното състезание в професионалната ми кариера като активен алпийски скиор. Да се откажеш от нещо, което си правил цял живот, не е лесно решение. Имам правото да избера краят на кариерата ми в Квитфел, където спечелих първото си състезание през 2012 и където съм карал пред семейство и приятели всяка година оттогава насам“, сподели Янсруд, който желае да прекарва повече време със семейството си, в Инстаграм.

Той пострада в Супер-Г-то в Бийвър Крийк през декември. Независимо от мрачните прогнози на специалисти, които предполагаха деветмесечно отсъствие, Янсруд бе готов за Зимните игри в Пекин, където финишира 23-и в любимата си дисциплина. Той има три малки кристални глобуса в супергигантския слалом и един в спускането в кариерата си.