Олимпийската шампионка от Пьончан 2018 София Годжа от Италия спечели и второто спускане за сезона от Световната купа по ски алпийски дисциплини в канадския зимен център Лейк Луиз. 29-годишната италианка беше най-бърза по 3-километровата писта с 1:48.42 минута. Така Годжа, която е носителка на малкия кристален глобус в дисциплината, записа втори успех за сезона, десети в спускане и общо 13-и в кариерата си.

Втора на 84 стотни от секундата остана американката Брийзи Джонсън, която вчера в Лейк Луиз също завърши след италианката. Световната шампионка в дисциплината от Кортина Д'Ампецо 2021 Корине Зутер от Швейцария се нареди трета с пасив от 98 стотни.

София Годжа пропусна световното първенство през миналата година заради травма на дясното коляно, но преди това спечели четири поредни спускания. С успехите си в последните два дни тя изравни постижението на легендата Линдзи Вон (САЩ), която също постигна шест поредни победи в спускане през сезон 2009/2010.

В генералното класиране за Световната купа води четирикратната носителка на Големия кристален глобус Михаела Шифрин (САЩ) с 365 точки, която завърши 38-а днес. За нея това е второ спускане за последните 22 месеца. Втора е миналогодишната носителка на трофея Петра Влъхова (Словакия) с 340 точки, а трета - Годжа с 215 точки.

В подреждането за малкия кристален глобус в дисциплината начело е София Годжа с 200 точки, следвана от Брийзи Джонсън със 160 и Корине Зутер със 105 точки.

Стартовете в Лейк Луиз продължават със супергигантски слалом в неделя.