Олимпийската шампионка София Годжа спечели спускането от Световната купа по ски-алпийски дисциплини в швейцарския зимен център Кран Монтана.

28-годишната италианка беше най-бърза с време 1:10.10 минута. Така тя записа трета победа за сезона и десета в кариерата си.

Любопитен факт е, че Годжа печели трето поредно спускане след Вал Д'Изер и Занкт Антон.

Началото на състезанието беше отложено с няколко часа заради навалял през нощта нов сняг на пистата, след което стартът беше преместен по-ниско заради силен вятър и състезателките стартираха от мястото за начало на супергигантския слалом. Заради силен вятър в ниската част на пистата спускането беше прекъснато за няколко минути.

Втора на 20 стотни от секундата се нареди олимпийската шампионка в супергигантския слалом от Пьончан 2018 Естер Ледецка.

Американката Брийзи Джонсън завърши трета на 57 стотни зад победителката.

Лидерката за Световната купа Петра Влъхова, която е специалистка в техничните дисциплини,
направи силно състезание и финишира четвърта с пасив от 89 стотни.

Защитаващата големия Кристален глобус от миналия сезон Федерика Бриньоне (Италия) е девета на 1.09 секунда, а световната шампионка Илка Щухец (Словения) остана едва 37-а на 2.57 секунди.

Водачка в генералното класиране за Световната купа след днешната надпревара остава Петра Влъхова с 825 точки, пред швейцарката Мишел Гизин със 715 точки, която се нареди 33-а. Трета е италианката Марта Басино с 623 точки, завършила 35-а.

В подреждането за малкия кристален глобус в спускането води Годжа с 380 точки, пред Брийзи Джонсън с 240 и Корине Зутер (Швейцария) с 238 точки. Днес швейцарката се нареди 14-а.

В събота в Кран Монтана предстои ново спускане за жени.