Тялото на бившата състезателка по ски алпийски дисциплини – Бланка Фернандес Очоа бе открито вчера, дни след като стотици полицаи и доброволци започнаха търсенето.

56-годишната жена е намерена в планинския район, близо до Мадрид, след като се водеше за изчезнала от 23 август насам. На 1 септември автомобилът й е видян в региона на селището Серседия, северозападно от столицата.

Властите разследват обстоятелствата и причината за смъртта й.

Това, което е известно е, че жената е напуснала дома си без да си вземе телефона и не е използвала кредитната си карта от момента на изчезване, съобщават от местната полиция.

Бланка е била любителка на туризма, която е обожавала да изкачва планината Ла Пеньота. Властите смятат, че испанката е загинала преди 7 до 10 дни.

По тялото й няма наранявания от падане. То е открито на 20 метра от път, по който за 90 минути пеш се стига до мястото, където е била паркирала колата си – покрайнините на Серседия.

Свидетел разказва, че я е забелязал в градчето, където има статуя на покойния й брат – Пакито Фернандес Очоа, който е първият олимпийски шампион от Испания на зимни олимпийски игри (Сапоро’72), починал преди няколко години от рак.

Наблюдателят споделя, че Бланка му е казала, че отива в планината, макар да е била без раница. Медиите в Испания твърдят, че преди да тръгне, е целунала паметника на брат си и се е прекръстила.

„Това е много тъжен ден за испанския спорт”, каза държавният секретар по спорта – Мария Хосе Риенда.

Бланка Фернандес Очоа е родена през 1963 година в Мадрид. Състезавала се е на 4 зимни олимпийски игри между 1980 и 1992 година. Тя е първата испанка, която печели медал на зимна олимпиада, след като през 1992-а завоюва бронз в Албервил, Франция.

През 2014 година споделя, че ските са нейна мания, но откакто се е отказала, признава че предпочита да играе голф.