Зимните олимпийски игри във Ванкувър бяха обявени официално за "чисти" след приключването на проверката на повече от 1 300 допинг теста в средата на надпреварата за медали. Това означава, че нито един от олимпийците не е взел допинг по време на игрите във Ванкувър.

"Спортистите не взимат допинг и това е много добра новина за нас. Ще бъде страхотно постижение, ако успеем да преминем през цялата Олимпиада без положителни проби", заяви директорът по комуникациите на Международния олимпийски комитет (МОК) Марк Адамс.

Единствената положителна проба на олимпиадата бе взета от руската състезателка по хокей на лед Светлана Терентева. Тя обаче бе порицана публично, защото преди пристигането си на игрите е приела забранения стимулант с предписание от лекар за тежка настинка.

До настъпването на полунощ в четвъртък бяха проверени 1 363 допинг теста. От тях 485, 408 с урина и 77 с кръв, бяха направени преди олимпиадата. Както е известно, на тестове се полагат всички състезатели от топ 5 в дадена дисциплина, както и двама избраници на свободен принцип.