Швейцарецът Марко Одермат спечели категорично спора кой е №1 в скоростните дисциплини в момента, триумфирайки със златния медал в спускането на Световното първенство по ски алпийски дисциплини в Куршевел/Мерибел.

Така актуалният носител на Големия кристален глобус и действащ олимпийски шампион в гигантския слалом попълни колекцията си с първа титла от първенство на планетата.

25-годишният Одермат, който заради контузия пропусна няколко състезания през януари, направи фантастично завръщане на голямата сцена. Той стартира 10-и и даде време от 1:47.05, изпреварвайки лидерът в дисциплината Александър Омот Килде с 0.57 секунди, а бронзът неочаквано отиде при канадеца Камерън Александър, който финишира на 0.87 секунди след победителя.

На трудното и технично трасе четвърти остана австриецът Марко Шварц, а топ 5 допълни друг канадец Джеймс Крауфорд.

С днешното мъжко спускане бе сложен край на скоростните стартове на Световното първенство в Куршевел и Мерибел, което ще продължи идната седмица със състезанията в техничните дисциплини. Те ще бъдат открити във вторник с отборния старт, а ден по-късно ще бъде и индивидуалният паралелен гигантски слалом. От четвъртък до неделя ще бъдат гигантските слаломи и слаломите за жени и мъже, с които ще се закрие 47-то Световно първенство по ски алпийски дисциплини.