Обвинението срещу Максим Стависки за катастрофата, която предизвика на пътя Приморско-Бургас в началото на август, ще бъде прецизирано, след като се съберат всички доказателства по него. Това съобщи заместник-главният прокурор Камен Ситнилски пред журналисти преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет /ВСС/.

Заместник-главният прокурор обясни, че в обстоятелствената част на постановлението за привличане на Стависки като обвиняем е записано, че той е причинил смърт по непредпазливост на едно лице и тежка телесна повреда на друго лице. При изписването на квалификацията на деянието като текстове е сбъркана една буква, отбеляза заместник-главният прокурор. Той добави, че обвинението срещу Стависки е работно, тъй като е по средата на разследването.

Поради това ще се наложи прецизиране, след като се съберат всички доказателства, след което обвинението ще бъде изчистено, каза Камен Ситнилски. Той добави, че техническата автоекспертиза и химическата експертиза за наличие на алкохол в кръвта на Стависки вече са готови. Остава да се уточнят чрез разпити на свидетели някои моменти от алкохолното опиване, след което окончателно обвинението ще бъде за това, че след употреба на алкохол по непредпазливост е причинена смърт на едно лице и тежка телесна повреда на друго, каза Камен Ситнилски. Той добави, че следствието по делото ще приключи до месец, след което обвинителният акт срещу Стависки ще бъде внесен в съда.

Камен Ситнилски каза още, че обвинението на прокуратурата ще бъде съобразено с това, че Стависки е оказал помощ на пострадалите след катастрофата. Прокуратурата ще иска наказанието да е съобразено с обществената опасност на деянието и с утежняващите и облекчаващите вината обстоятелства, каза Ситнилски. В случая употребата на алкохол не е утежняващо обстоятелство, а е елемент от квалификацията на обвинението, обясни заместник-главният прокурор.