Холандският отбор по бързо пързаляне с кънки на Олимпиадата в Сочи преди четири години е станал цел на манипулация, заявиха от Холандския олимпийски комитет.

Холандците обвиниха треньора на френския тим Джилерт Анема, че е искал съставът на "оранжевите" да не се влага на 100 процента в състезанието си с французите. Анема, който е холандски гражданин, е обвинен в нарушение на етичния кодекс на Международния олимпийски комитет.

На състезанието в Сочи през 2014 година Холандия победи Франция с 8.69 секунди. Анема е на Олимпийските игри в Пьонгчанг в качеството си треньор на съпрузите Йорит и Хедър Бергсма, които се състезават съответно за Холандия и САЩ. 

Състезаващият се за Канада Тед-Ян Блумен пък спечели олимпийската титла в бързото пързаляне с кънки на 10 000 м на Игрите в Пьонгчанг. Натурализираният холандец Блумен триумфира с нов олимпийски рекорд от 12:39.77 минути. Втори на 2.21 секунди завърши Йорит Бергсма (Холандия), а трети на 14.55 секунди се нареди Никола Тумолеро от Италия./БТА