Правителството на Нова Зеландия гласува увеличаване на бюджета за зимни спортове с 20 милиона новозеландски долара (12 милиона щатски долара), след като страната направи най-успешното си участие на Олимпийски игри в Пекин. Целта е подготовка за Милано 2026.

Инвестицията е с 60 процента по-голяма от бюджета, който бе заделен за подготовка за Игрите в Китай. Там новозеландците спечелиха историческите си първи титли чрез Зои Садоски в сноуборда и Нико Портеос в ските свободен стил. Садоски спечели и един сребърен медал.

"Безпрецедентният успех на Нова Зеландия на Олимпийските игри и Параолимпийските игри доказват, че в зимните спортове разполагаме с млади таланти. Тази инвестиция ще помогне за още успехи, ще развива спортистите и треньорите и ще послужи за изграждане на съоръжения", казва спортният министър Грант Робъртсън.

С новия четиригодишен план ще бъдат заделени средства и за развитието на нови дисциплини, които доскоро не бяха подкрепяни финансово в Нова Зеландия - шейнички и биатлон.