20 германски състезатели по биатлон и ски бягане са заподозрени в употреба на допинг, съобщи немската телевизия ARD. Според медията голяма част от тези спортисти са сред най-добрите в своите спортове в света.

Информациите твърдят, че 20-та съгрешили са използвали услугите на тайна лаборатория за кръвен допинг във Виена. Освен това се смята, че още около 10 състезатели от други европейски страни също са употребявали забраненото вещество.

Според ARD сред замесените в скандала личат имената на колоездачите Михаел Расмусен (Дания), Михаел Богерд (Холандия) и двукратният победител в обиколката на Испания (Вуелта) Денис Меншов (Русия). Те са били клиенти на тайната лаборатория.

Както е известно, Расмусен бе изхвърлен от миналогодишната обиколка на Франция, след като призна, че е лъгал за местонахождението си с цел да избегне допинг контрол.

Генералният директор на германския олимпийски комитет Михаел Феспер заяви, че ще бъде иззета подробна информация от австрийската столица. „Ще направим всичко по силите си, за да разясним този въпрос, но зависим от фактите”, заяви босът.

От ски федерацията на страната обясниха, че президентът на централата Франц Щайнле вече е изпратил молба до Виена с искане за резултати от допинг проверката. В международната антидопингова агенция също няма все още прецизна информация по случая.

Старши треньорът на германския национален тим по биатлон Уве Мюзиганг отрече информацията. „Не мога да си представя, че мои състезатели са замесени в този скандал”, категоричен бе специалистът.