Норвежката скиорка Хайди Венг спечели днешния старт от състезанието в северните дисциплини Тур дьо Ски- спринт на 9 км, след като изоставаше от шведката Стина Нилсон, но в последните два километра успя да излезе начело и да задържи аванса си.

Това е и най-голямото постижение в кариерата на 25-годишната Венг, която до момента беше основно в сянката на далече по-именитите си сънароднички Марит Бьорген и Терезе Йохауг. И двете днес не се състезаваха в последния 7-и кръг от Тур дьо Ски.

Венг стартира последното завъртане преди финала с изоставане от 19 секунди пред четирикратната етапна победителка Нилсон, но 6.2 км след началото успя да я изпревари на една височина и в крайна сметка да спечели с време 33 минути, 53.5 секунди.

Финландката Криста Пармакоски също изпревари Нилсон и зае 2-ата позиция, изоставайки на 1:37 минути от победителката. Шведката в крайна сметка успя да задържи 3-ата позиция на подиума на състезанието с изоставане от 1:54.4.

Венг увеличи класирането си за Световната купа пред сънародничката си и завършила днес на 4-о място Ингвилд Флугстад Йостберг и Пармакоски, както и с титлата в Тура. Венг има след 17 старта 1351 точки, Йостберг е с 1043, а Пармакоски- с 1032./ БТА