Олимпийската шампионка Тирил Екхоф спечели третото си злато от Световното първенство по биатлон, след като победи в преследването на 10 километра на трасето в словенския зимен център Поклюка.

Норвежката демонстрира отличната си форма на това Световно първенство и доминираше през цялото време на преследването. Преди това тя стана шампионка в смесената щафета, а след това взе златото и в спринта. Тя има и три победи в Световната купа през сезона.

Екхоф запази главата си хладна, когато това имаше най-голямо значение при последния изстрел и удари всичките пет мишени при последната стрелба. аВ същото време французойката Анаис Шевалие-Буше, която стоеше до нея на рубежа, пропусна едно. Шампионката завърши първа с време 30:38.1, като направи по един пропуск в първата и в третата стрелби.

Втора със сребърния медал се окичи австрийката Лиза Тереза Хойзер, която имаше един пропуск в стрелбата и изостана на 17.3 секунди. Бронзовото отличие е за френската биатлонистка Шевалие-Буше, изостанала на 0.33 и с две непоразени мишени.

Българската изгряваща звезда в биатлона Милена Тодорова завърши на 58-о място от 59 приключили. Тя изостана на 6:23.1 минути от шампионката и направи четири пропуска при стрелбите. В първите два рубежа тя беше безгрешна, но след това загуби концентрация и направи четири пропуска.

С днешната победа шампионката увеличи аванса си на върха в Световната купа, след като събира 737 точки. Второто място е за нейната сънародничка Марте Ройселанд, която е с 695 точки. Трета се движи шведката Хана Йоберг с 695. След като приключи днес 2-а, Лиза Тереза Хойзер се изкачи на 4-о място с 576.