Мануел Осборн-Паради (Канада) спечели изненадващо спускането за мъже в норвежкия зимен център Квитфил, старт от Световната купа по ски-алпийски дисциплини.

25-годишния канадец бе най-бърз по трасето на олимпийската писта и зае първото място с време от 1:47,09 минути, записвайки първа победа в кариерата си. Досега най-доброто класиране на Осборн-Паради бе шестото място в Лейк Луиз през декември 2006-а година.

Втори на 31 стотни се нареди лидерът за малката СК Михаел Валххофер (Австрия), а трети на 37 стотни се класирапредставителят на домакините Аксел Лунд Свиндал.

Лидерът за големия кристален глобус Ивица Костелич (Хърватия) остана едва 36-и на 2,26 секунди от победителя и не взе точки. Бенямин Райх (Австрия) пък е 29-и на 2,03 секунди от първия и по този начин се изравни по точки с Костелич.

Двамата окупират върха за СК с по 837 точки, а веднага след тях е Аксел Лунд Свиндал с 811 точки. Жан-Баптист Гранж (Франция), който не участва в днешното спускане се смъкна на четвърта позиция със 777 точки, а Дидие Кюш (Швейцария) е пети със 743 точки.

Михаел Валххофер продължава да е начело за малката СК в спускането с 370 точки. Дидие Дефаго (Швейцария) - 16-и днес, е втори с 313 точки, а друг австриец - Клаус Крьол, е трети с 295 точки.