Александър Аамод Килде стигна до първата си победа в световната купа по ски-алпийски дисциплини за мъже, след като спечели спускането в Гармиш-Партенкирхен. Норвежецът спря хронометъра на 1:55.28 минути, побеждавайки с 0.22 секунди времето на словенеца Бостян Клине.

Трети остана швейцарецът Беат Фойц, който финишира със стотна от секундата пред италианеца Кристоф Инерхофер.

Победата в Германия беше първата за световната купа за Килде и едва втори подиум в неговата кариера, като първият беше спечелен на супергигантския слалом в Италия на 18 декември.

Клине пък беше на път да триумфира в крайното класиране още с първата си поява в топ 10 на състезание, след като бърз старт му донесе огромен аванс, който словенецът не изпусна до края на своето спускане. Той обаче не успя да се възползва напълно от отсъствието на лидера в дисциплината Аксел Лунд Свиндал и беше победен от Килде, който стартира с номер 30.

Победителят от спускането в Кицбюел - Петер Фил от Италия, завърши на девето място в Германия и съкрати пасива си срещу Свиндал за световната титла в дисциплината. Норвежецът води с актив от 436 точки, докато Фил е с 317 на второто място.

Австриецът Марсел Хиршер, който също не стартира, води в генералното класиране за световната купа с актив от 969 точки. Втори е Свиндал с 916, а третото място с актив от 971 точки заема специалистът в слалома Хенрик Кристоферсен от Норвегия.

Състезанията за световната купа продължават в неделя с гигантски слалом в Гармиш-Партенкирхен. /БТА

Класиране от състезанието в Гармиш-Партенкирхен:
1. Александър Аамод Килде, Норвегия - 1:55.28 минути
2. Бостян Клине, Словения - на 0.22 секунди
3. Беат Фойц, Швейцария - на 0.24
4. Кристоф Инерхофер, Италия - на 0.25
5. Адриан Тео, Франция - на 0.29
6. Травис Генънг - на 0.65

Класиране за световната купа:
1. Марсел Хиршер, Австрия - 969 точки
2. Аксел Лунд Свиндал, Норвегия - 916
3. Хенрик Кристоферсен, Норвегия - 871
4. Киетил Янсруд, Норвегия - 621
5. Виктор Муфа-Жанде, Франция - 440
6. Феликс Нойройтер, Германия - 431