Олимпийските и световни шампиони от Норвегия спечелиха щафетното състезание на 4 по 7.5 километра при мъжете от Световната купа по ски-бягане в Лахти (Финландия).

Пол Голдберг, Емил Иверсен, Шур Рьоте и Симен Крюгер бяха най-бързи по трасето за 1:07.56.8 час.

На второ място на 40.9 секунди завърши първият квартет на Финландия, а трети на 42.1 секунди остана първият състав на Русия, като в последните метри Йони Мяки удържа във финалния спринт срещу Александър Болшунов.

Вторият състав на Русия, който в крайна сметка се класира четвърти, водеше до средата на дистанцията с минимален аванс пред норвежците, но на третия пост за скандинавците Рьоте направи силно бягане и дръпна с почти 40 секунди пред преследвачите, а в последните 7.5 километра Крюгер дори увеличи разликата.

Ски-бегачите от Норвегия се завърнаха в Световната купа през този уикенд, след като пропуснаха почти два месеца от сезона от съображения за сигурност заради пандемията от коронавирус.

Миналогодишният носител на големия Кристален глобус Болшунов води убедително в генералното индивидуално класиране за Световната купа с 1406 точки, пред сънародника си Иван Якимушкин с 672. Трети с 588 точки е Морис Манифика (Франция), който не участва в днешния старт.