Отборът на Норвегия в състав Кристин Лисдал, Кристина Рийс-Йоханесен, Теа Луис Стйернесуд, Себастиан Фьос-Солевог, Фабиан Уилкинс Солхайм спечелиха златния медал в отборния паралелен гигантски слалом на Световното първенство по ски-алпийски дисциплини в италианския курорт Кортина д‘Ампецо.

Във финала Викингите надделяха с 3:1 над състава на Швеция (Естел Алфан, Сара Хектор, Джона Лутхам, Уилям Хансон, Кростофер Якобсен, Матиас Рьонгрен). Той не мина без драма, след като в първата мъжка серия между Якобсен и Фьос-Солевог, шведът допусна грешка и тръгна към норвежецът, който пък за да избегне инцидент между двамата спря. Това наложи серията да бъде изкарана наново, което бе в ползва на Норвегия, след като техният представител триумфира по по-бавното – синьо – трасе. С тази си победа той направи аванса на Норвегия 2:1 преди дуела между Солхайм и Рьониген, където Викингът бе по по-бързото трасе и триумфира безпроблемно.

Така Норвегия се поздрави със златото, докато за Швеция остана среброто, тяхното трето в отборната надпревара, след нейното включване в програмата на световните шампионати през 2005 година. За Викингтите това бе първо участие в голям финал, на световно първенство, с което те завоюваха и своя първи медал изобщо в дисциплината.

По пътя си към него, те отстраниха Япония на осминафинала, САЩ на четвъртфинала и олимпийските и доскорошни световни шампиони Швейцария на полуфинала. Серията между Викингите и Кръстоносците бе решена чрез сравнение на най-добрите времена на по-бързия от състезателите във всеки пол от двете страни, след като те си поделиха по две победи в четирите спускания. При сравняването на времената, норвежците бяха по-бързи със само 0.02 секунди, с което пратиха Швейцария в спора за бронза. Шведите стигнаха по-подобен начин до големия финал, след 2:2 срещу Германия на полуфинала, като преди това се справиха със Словения в първия кръг и големия фаворит Австрия на четвъртфинала.

В спора за бронза между Германия и Швейцария, двете страни отново завършиха с равен брой победи, но Бундестима бе с 0.12 секунди по-бърз при сравнението на времената. По този начин Германия завоюва своя трети медал в дисциплината и първи такъв от бронза в Шладминг през 2013. Другият медал за Германия е златен от първото издание на дисциплината в Бормио/Санта Катерина през 2005 година.

Програмата на Световното първенство в Кортина д‘Ампецо продължава утре с женския гигантски слалом, в който фаворит за златото е представителката на домакините Марта Басино. Първият манш стартира в 11:00, а вторият в 14:30 часа българско време.