Норвегия спечели последната за сезона щафета за сезона в Световната купа по биатлон, след като Стурла Холм Хагрейд и Марте Олсбу Рьойзеланд завършиха на първо място на трасето в естонския зимен център Отепяе.

Двамата норвежки биатлонисти не оставиха нищо на случайността днес и от рано зададоха темпото на състезанието. Те трябваше да презаредят само веднъж и в крайна сметка прекосиха финалната линия с преднина от 12,4 секунди. Времето на норвежците е 34:12.8 минути, а единственият им грешен изстрел беше на Лагрейд в последния рубеж.

Второто място зае Швеция в състав Хана Йоберг и Себастиан Самуелсон, които изместиха немския дует Франциска Пройс и Ерик Лесер на трето мястото място. Германците останаха на 17.9 секунди.

След това се наредиха Франция, Италия, Канада, Словения и Австрия. Но нито един от тези пет отбора нямаше и най-малка възможност да влезе в голямата битка за подиума, тъй като дори на французите изоставането беше 1:05.5 минути.

Българският отбор в състав Антон Синапов и Мария Здравкова е класиран на 22-о място от 23 отбора. Те бяха оставени на една обиколка от Норвегия още при първото завъртане на Здравкова, която имаше общо пет пропуска в първите две стрелби. Преди нея Синапов изоставаше само на 1:06.8, също с общо пет пропуснати стрелби. Също както и нашите, отборът на Словакия беше спрян и остана на последната 23-а позиция.

В класирането по нации Норвегия води с 205 точки, пред Швеция със 191 и Франция със 169. Българският отбор е 19-о място с 87 точки. Последните състезания по биатлон за сезона ще се проведат в Холменколен в неделя с масовите стартове за жени и мъже.