Норвежецът Петер Нортхуг спечели днешното преследване в класическия стил от сериите Тур дьо Ски. Действащият световен шампион в тази дисциплина (15 километра) победи в драматичен финален спринт с време 42:01.2 минути, изпреварвайки Алекс Харви (Канада) на 0.6 секунди и шведа Кале Халфварсон на 0.8.

От българите Веселин Цинзов се нареди на 42-о място на 1:56.6 минути от победителя. С номер 92 Йордан Чучуганов не завърши, но може да се гордее с рекорд - той стана най-младият скиор в Тур дьо Ски изобщо.

Двукратният олимпийски шампион от Ванкувър'2010 Нортхуг затвърди днес норвежката доминация на Марит Бьорген, Хейди Венг и Терезе Йохауг, които се наредиха на първите три места при жените. Той стартира след 3-ото място в пролога, но в крайна сметка заложи на силния си финал и победи.

Трикратният победител в Тур дьо Ски Дарио Колоня (Швейцария), който вчера водеше след съботния пролог пред Халфварсон и Нортхуг, завърши чак на 6-а позиция. Водачът в генералното класиране за Световната купа Мартин Йонсруд Сундби (Норвегия) завърши днес на 8-а позиция с време 42:05.0 минути./БТА