Рик Неш и Йеспер Фаст вкараха голове във вратата на Монреал, а Хенрик Лундквист спаси 23 шайби при победата на Ню Йорк Рейнджърс с 2:1 в мач от първия рунд на плейофите от Източната конференция на Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ). След втория двубой в "Медисън Скуеър Гардън" серията е равна при 2:2 победи.

С победата си срещу Монреал нюйоркчаните прекъснаха серия от шест поредни загуби като домакини в плейофите, като за последен път те бяха спечелили на собствен лед през 2015-а година във финала на Източната конференция. Мач номер пет ще бъде проведен в Монреал, след което двата отбора ще се завърнат в Съединените щати.

Рейнджърс, които пуснаха гол 18 секунди преди сирената във втория мач и загубиха след продължение, спряха опитите на гостите от Монреал да повторят случилото се и в този мач. Преди това Тори Мичъл бе вкарал за Канадците, които са първи сийд в своя поток на плейофите.

В мач от другата група, Питсбърг загуби с 4:5 срещу Кълъмбъс и пропусна шанс да затвори серията на нула. Маркус Нутиваара, Уилям Карлсон и Буун Дженър записаха по гол и асистенция във вратата на шампионите, а Джак Джонсън и Джош Андерсън добавиха по още една шайба. Сергей Бобровски пък спаси 27 удара на вратата на Кълъмбъс за първата победа на отбора в плейофите от три години насам и първа в клубната история в редовното време.

Джо Павелски и Логън Кутюр вкараха по два гола за разгромната победа на Сан Хосе със 7:0 срещу Едмънтън в мач от плейофите на Западната конференция. Акулите, които загубиха два поредни мача без вкаран гол, този път се разиграха в атака и не оставиха шанс на съперниците си. Павелски се разписа на два пъти след рикошети, включително 15 секунди след началото на мача за най-бързия гол в клубната история, а Патрик Марло, Маркус Сьоренсен и Давид Шлемко добавиха по още една шайба във вратата на Едмънтън.

Освен че записаха най-изразителната победа с шътаут в плейофите на НХЛ за последните десет години, Акулите изравниха серията срещу Едмънтън при 2:2 победи./БТА