Националната хокейна лига се надява да убеди тимовете, че лигата трябва да измести Драфта през 2020 за началото на юни и да го проведе виртуално, съобщи ESPN.

Американската медия сподели, че е получила съобщение от заместник-комисионера Бил Дели към отборите с ползите от провеждане на Драфта в началото на юни. В момента той е насрочен за 26-27 юни в Монреал. НХЛ преустанови редовния сезон на 12 март заради пандемията от коронавирус. Официалните лица от лигата се надяват на рестарт и завършек на сезона това лято. При подобен сценарий, стартът на сезон 2020-21 може да бъде отложен с няколко седмици, но календарът няма да бъде приятелски за Драфт между кампаниите, каза Дели.

„Не искаме да имаме ситуация, в която провеждаме Драфта в кратък прозорец от време – нещо, пред което може да се изправим“, сподели той в радио интервю. ESPN добави, че съобщението на заместник-комисионера включвало предложение, което би определило 15-те тима, които ще участват в Драфт лотарията, независимо от това, че не всички отбори изиграха еднакъв брой мачове преди сезонът да бъде преустановен.

Ръководни лица от НХЛ се очаква да участват в конферентен разговор в понеделник. Решение относно графика за Драфта може да бъде взето най-рано следващата седмица. В съобщението се добавя, че лигата ще има нужда поне от месец, за да планува виртуалния Драфт, но НХЛ може да погледне към НФЛ с оптимизъм, че Драфтът може да се проведе. Виртуалният Драфт в НФЛ се проведе между 23-25 април без големи технически проблеми, като счупи телевизионните рекорди по гледаемост.