След няколко дни преговори в Тингри без успех Атанас Скатов е пристигнал на базовия лагер на връх Еверест с намерение да се опита да убеди службите на място да го пуснат да се катери сам към върха. 

За съжаление китайските власти не са разрешили той да тръгне без шерп. Мерките за сигурност са засилени изключително сериозни и те са категорични, че без шерп няма да допуснат алпинист до върха. 

"Базовият лагер е напълно празен, тъй като всички алпинисти са вече по горните лагери. Цял ден правя опити да намеря шерп на място, но удрям на камък. Накрая се е намери един, който ми поиска 10 хиляди долара - сума, с която не разполагам. При това положение се налага да си тръгна от Тибет. Много исках да кача връх Еверест още веднъж с посвещение и този път без кислород. Познавам маршрута и съм добре аклиматизиран. Гледам го срещу мен, времето е прекрасно вече няколко дни и още няколко ще е подходящо за качване. Направих всичко,което зависеше от мен, пробвах всякакви варианти, но властите в Тибет са непреклонни. Утре сутрин трябва да напусна лагера и да летя за Катманду.Съжалявам много", каза българският алпинист.

Очаква се Скатов да пристигне в България след няколко дни.

На 13 май той осъществи изкачване на връг Чо Ойо като част от проекта му за изкачване на 14-е осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна./БТА