Един състезател ще представя България в състезанията по шейни на Олимпийските игри в Сочи. Станислав Беньов спечели квота с представянето си в Световните купи през сезона, а олимпийската виза се изплъзна на косъм на друг от националите Павел Ангелов.

„От седемте федерации в зимните спортове, нашата е с най-малък бюджет”, сподели националният треньор Георги Вергов. „Не можем да си поръчаме наши собствени шейни, защото те са скъпи. Струват по 7 500 лева. Ползваме шейни от международната федерация. Едва миналата година си направихме еднакви екипи, т.е. всички пари, които ни се превеждат ние ги използваме за подготовка и участия в състезания. А като не завършиш да дадено състезание, не получаваш точки”, коментира още Вергов, като заяви, че Станислав Беньов ще участва в Сочи с най-ниския клас шейна, която е латвийско производство.

„На Олимпиадата се класират състезателите до 38 място в крайното класиране след деветте Световни купи. За нас с тази малка подготовка, едно падане е фатално и затова Павел Ангелов не успя да вземе квота”, разкри още Георги Вергов.

Станислав Беньов пък сподели дни преди заминаването си за зимната Олимпиада: „Няма да е лесно, но ще дам всичко от себе си за добро представяне. Подготовката ни не е достатъчна, а някои от пистите на Световните купи бяха много сложни. Сега в Сочи конкуренцията ще е наистина много голяма.”