Националният отбор на България по хокей за мъже отпътува днес с автобус за румънския град Меркуреа Чук, където в понеделник стартира световното първенство в дивизия 2, група А. Шампионатът ще продължи до неделя. България е заедно с отборите на Белгия, Ирландия, Сърбия, Израел и Румъния. В първата си среща в понеделник България среща Белгия от 17.00 часа.

Националният отбор на България е съставен изцяло от състезателите на тима на Славия. Старши треньор е Георги Миланов, а негов помощник е Роман Моргунов.

Изненадващ е фактът, че всички повикани хокеисти от Левски и от Академик отказаха да се явят на подготвителния лагер и да участват на световното първенство.

В този си вид нашият отбор е недостатъчно боеспособен и шансовете му за добро представяне са минимални.

"Много съм разочарован от неявяването на повиканите от мен състезатели от шампиона Академика и от Левски. Принуден съм при това положение да заминем с минималния брой разрешени състезатели за участие в първенството, който е 15 души. Според

мен подготовката на отбора премина добре, но липсата на официални игрови минути е нещо, което не може да бъде компенсирано чрез тренировки. Въпреки това целта пред отбора е запазване на мястото в съответната дивизия. За да бъде постигната тази цел трябва да спечелим минимум една победа или да се класираме предпоследни. Надявам се да успеем да спечелим срещу Ирландия, който е от нашата черга и така да постигнем целта. Останалите ни противници са по-силни от нас и не е реалистично да храним някакви надежди за успех", каза Георги Миланов.

Миланов добави, че възлага огромни надежди за добро представяне на вратаря на отбора - ветерана Константин Михайлов, който е с голям международен опит и е играл в много европейски отбори и може да помогне на нашия тим.

Състезателите от тима на Славия не са имало официален мач от близо една година.

При евентуално запазване на мястото на нашия отбор в дивизия 2 ще имаме право да кандидатстваме за домакинство на световното първенство в същата дивизия догодина. Едно евентуално бъдещо домакинство на България ще помогне за развитие на хокея у нас, основно заради приходите от Международната федерация по хокей на лед.

Програма на първенството:

7 април: Белгия - България от 17.00 часа

8 април: България - Ирландия от 13.30 часа

10 април: Румъния - България от 20.30 часа

11 април: България - Израел от 17.00 часа

13 април: Сърбия - България от 13.30 часа