Президентът на Българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска разкри, че към момента няма начин състезателите от националния отбор да се приберат от Германия. Както е ивестно, съставът ни е изолиран в Оберхоф, тъй като петима състезатели - Милена Тодорова, Даниела Кадева и Мария Здравкова, Благой Тодев и Димитър Герджиков дадоха положителни тестове за коронавирус. Със зараза е и ваксмайсторът Стефани Попова.

Тимът остава в германския зимен център, няма да се състезава на стартовете тази седмица и чака разрешение да напусне локацията след идния уикенд, за да се търси възможност да започне в Анхолц (Италия), където е следващият кръг от Световната купа.

"Герджиков бе прегледан от лекар и няма нужда да влиза в болница. Кадева вчера бе с лека температура, но днес е по-добре. Останалите нямат симптоми . Предполагаме, че са се заразили в хотела при пристигането си. Изпратихме им лекарства и поддържаме връзка постоянно. Чакаме още едно писмо и от Международния съюз по биатлон, в което се надяваме поне тези с отрицателни тестове да получат разрешение да излизат и да тренират. Състезателите са афектирани от ситуацията, за тях това е сериозен шок. Попитахме дали има възможност да ги приберем в България, но на този етап това няма как да стане. Те трябва да изкарат минимум 10-дневна карантина", обясни Дафовска пред БНР.

Състезатели от отборите на Япония и Чехия са в същата ситуация, след като и при тях има положителни тестове.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.