Българската федерация по ски получи поредно признание по време на календарната конференция на ФИС в Порторож. Отличните традиции в организацията на състезания от най-високия ранкинг бяха оценени подобаващо и федерацията ни получи за новия сезон домакинството на световна и европейска купа по сноуборд.

Елитът в сноуборда ще мери сили в Банско, като за първи път в историята курортът ще приеме само в рамките на 5 дни най-престижните състезания в сноуборда. Световната купа в олимпийската дисциплина Паралелен гигантски слалом е насрочена за 18-19 януари 2025, а на 21 и 22 януари ще е Европейската купа пак в същата дисциплина.

За Банско това ще е четвърто домакинство на стартове за Световната купа по сноуборд след 2017, 2018 и 2023 г и първо за Европейската купа в паралелните дисциплини. Курортът бе домакин и на Световно младежко в паралелните дисциплини през 2023 г.

Другият ни курорт с домакинство на СК е Пампорово, който тази година реализира за 5 дни Световна и е Европейска купа. Стартовете идния сезон вече са валидни за спечелване на квоти за зимната олимпиада в Милано и Кортина д'Ампецо през 2026 г. Очаква се стартовете в Банско да се превърнат в истински празник на сноуборда, заради участието на първия българин носител на голям и малък кристален глобус на ФИС Радослав Янков и на световните ни звезди при младите Тервел Замфиров, Петър Гергьовски, Кристиан Георгиев и Александър Кръшняк. /БГНЕС