На Велика събота традицията повелява да се боядисват яйца. Това е вторият ден от Страстната седмица, в който домакините могат да нашарят яйцата си и да подготвят козунаците в очакване на Възкресение Христово. Всеки човек обаче придава нюанс на традициите и влага нещо от себе си, което допринася за тяхното очарование. Така прави и доктор Карина Сълова.

В продължение на години тя боядисва яйца на над 6000 метра надморска височина. Доктор Сълова е лекар на няколко национали експедиции. А как се посреща Великден на върха, разказа лично тя специално за „Събуди се“ по NOVA.

Лекарката се върна на 1997 година, когато светлият празник я заварил на Еврест:

„Тръгнах от Еверест, 6400 първи базов лагер, Великден и си казах, че трябва да има нещо великденско. Обаче няма нищо. Най-напред трябваше да открия яйца, които не са замръзнали и не са спукани. Почнах да ги варя, а там водата кипва при по-ниска температура. Зачудих се дали са сварени, но реших, че  всичко е наред. Започнах да мисля с какво да ги украся. Като жена със суета, носех молив за очи и реши, че с молива ще направя къщичка и човечета. 1998 година пак забравих боята в България, но имах флумастери и така ги нашарих. Събрахме двете експедиции – руската и българската“, спомнят си Сълова.

Само две години по-късно доктор Сълова вече е експерт във височинното боядисване на яйца. Този път в навечерието на празника, тя и алпиниста Дойчин Василев се готвят за поход към връх Шиша Пангма.

„Носех си боя от България, боядисах яйцата, Трябва да пазим традициите независимо къде сме“, допълва доктор Сълова, която е първата жена-планински спасител у нас през 80-те години. По това време вече е специализирала анестезиология и реанимация, а мъжът ѝ, който е инструктор в планинската служба във Враца я кани да изнесе лекция пред спасителите.

„Там им казах, че съм лекар, а не жена и мога да съм полезна. След изкачването на Монблан през 1984 година вече ме поканиха“.

Доктор Сълова споделя, че вече не помни имената на спасените от нея, но за сметка на това помни добре историите им. Така преди години по белег на бедрото разпознава младо момиче, за спасяването на което е помогнала.

По време на експедициите към осемхилядниците лекарката също е спасила много хора. Доктор Сълова прави и ценни открития по отношение на дихателната недостатъчност на голяма височина. Поставя и световен рекорд по упойка, направена на близо 6000 метра надморска височина.

Преди години самата лекарка изпада в критична ситуация в опита си да покори връх Шиша Пангма. Заради лоши условия се налага двамата с Дойчин Василев да нощуват на границата на 8000 метра.

„Критичен момент. Бивакът бе под синьото небе. Нямахме нищо. Цяла нощ движихме крайниците. В началото си помислих къде съм и след това спрях. След изгрева попитах Дойчин нагоре или надолу. А той ме погледна и посочи нагоре“, разказва Сълова, която е първата и засега единствена българка, покорила осемхилядника Шиша Пангма.

„Усещането е, че има нещо, което ни води. Може би е свързано с друг свят. Аз съм лекар и съм материална, но казвам, че има нещо. Планината е огледало, там падат маските. Там се разбира колко малко ни трябва да сме щастлив, да помогнем, да подадем ръка“, коментира още доктор Сълова.

Цялата история може да видите в специалния материал на „Събуди се“ по NOVA.