Японецът Рьою Кобаяши спечели квалификацията преди последното състезание от веригата "Четирите шанци" в Бишофсхофен, част от Световната купа по ски скок за мъже.

На шанцата "Паул Аусерлайтнер" Кобаяши, който е лидер в класирането след първите три състезания в Оберстдорф, Гармиш-Партенкирхен и Инсбрук, направи скок от 138 метра, който му донесе 162,6 точки.

Втори и трети в квалификацията се наредиха австрийците Щефан Крафт и Клеменс Айгнер. Крафт направи скок от 134 метра за 154,8 точки, докато Айгнер скочи с половин метър повече, но получи 153 точки.

Най-дългият скок за деня бе на словенеца Петър Превц, който постигна 140 метра, но това му осигури само шесто място в квалификацията със 147,8 точки.

Българинът Владимир Зографски не участва в днешната квалификация и няма да стартира в утрешното състезание. Според пресата в Полша българинът е пропуснал старта, за да се опита да проведе тренировки в спокойна среда, които да му помогнат да открие формата си от началото на сезона, когато резултатите му бяха много по-добри от тези в последните седмици.

В класирането в 72-рото издание на "Четирите шанци" води Кобаяши с 857,6 точки. Той има преднина от 4,8 точки пред германеца Андреас Велингер, който днес се нареди девети, и 23,6 точки пред австриеца Ян Хьорл, който пък остана осми в квалификацията.