Най-опитният състезател в националния отбор на България по биатлон при мъжете - Владимир Илиев, изрази задоволство от подготовката си преди старта на новия сезон за Световната купа. Той бе сред наградените на тържеството по повод 40-годишнината на Българската федерация по биатлон. 37-годишният Илиев каза, че вниманието му през този сезон е насочено към световното първенство в Ленцерхайде в средата на февруари месец, а голямата му цел е силно представяне на Олимпийските игри в Милано и Кортина д'Ампецо през 2026 година, което вероятно ще бъде и последното му състезание в кариерата.
 
"Надявам се в следващите години да надграждаме и да вървим напред. Благодаря за тези награди. Надявам се, че в следващите години българските спортисти, които не останаха много, отново ще се върнат по върховете. За мен изминалият сезон беше доста сложен. С моята приятелка (бел. р. - националката при жените Милена Тодорова) направихме анализ. След раждането на детето имаше спад в представянето ми. Далечината, на която бяха през цялото време, ми действаше много негативно. Смятам, че чисто психологически не успях да се справя. Но сега малката пътува с нас, всички сме заедно и се надявам новият сезон да бъде много по-успешен", каза Илиев.
"Въпреки моята възраст, която всеки отбелязва навсякъде, се чувствам добре. В норвежкия състав има по-възрастни от мен спортисти, които се справят много добре. Не смятам, че възрастта е пречка. Чувствам се във формата, в която бях преди пет години, че даже може би и малко по-добре. С новите треньори се надявам на един много успешен сезон и да покажа това, което показах и в летните тренировки.
 
В последните три години тренирах отделно от националния отбор, защото смятах, че хората в треньорския щаб не могат да ми помогнат за моето развитие като спортист и това, което искам. Освен това имаше подмяна в отбора с много млади спортисти. Ние сме на различни нива и на мен ми трябваха съвсем други неща. Сега обаче бяха взети наистина много качествени треньори и затова сме заедно. Това важи и за руския треньор Роберт Кабуков, който от 25 години живее в Германия, и за Волфганг Пихлер. Той е едно от най-големите имена в биатлона и сам успя да вдигне спорта в Швеция. Там никой не беше чувал за биатлон преди това, а сега са едни от най-добрите в света. Смятам, че сега имаме един добър отбор и тези треньори ще ни помогнат да постигнем това, което искаме. Но всичко изисква време и не става за месец или два. Нивото на отбора се повиши през лятото, надявам се, че ще покажем това и през зимния сезон", обясни Илиев.
 
"Най-трудното в биатлона е да съчетаеш бързото бягане с точната стрелба и затова много малко хора успяват да го постигнат. Стараем се, всеки ден тренираме. От моя опит знам, че когато се трудиш, успехът идва рано или късно. В момента сме финансово стабилни, федерация и министерството ни помагат и мисля, че това ще ни доведе до добри резултати. В петък заминаваме на подготовка в Швеция. Там вече има сняг. Новият треньор уговори тренировки с шведския национален отбор, които ще ни бъдат от голяма полза. Там ще останем две седмици. След това имаме кратка пауза и се връщаме в Австрия, отново на сняг. На 30 ноември е първият старт за Световната купа. Има състезания всяка седмица, но при нас календарът е такъв. С треньорите сме говорили подготовката ни да бъде насочена специално към световното първенство, както и към етапа в Антхолц-Антерселва, където ще бъде следващата Олимпиада. Моята цел е Олимпиадата, която вероятно ще бъде последното състезание в моята кариера. Цялата ми сила и концентрация е насочена към там", допълни националът.
 
"Моето усещане е, че България ще има пълни отбори и при мъжете, и при жените на Олимпийските игри, но всички тренират и се готвят. Трябва да се преборим и да направим добра подготовка. За първи, откакто аз се състезавам, Олимпийските игри ще бъдат в Европа. Това е много положително, мястото ми е познато, имал съм успехи там", завърши Владимир Илиев./БТА