Канадецът Лиъм Уолъс пострада след падане по време на тренировка преди стартовете от Световната купа по алпийски ски в Банско. Тази сутрин Уолъс се е подготвял на писта "Котвата" в българския курорт, но губи контрол, излиза от пистата и от високата скорост преминава пред предпазната мрежа и пада в съседната гора.
Спасителите са реагирали бързо и са го извадили от снега, след което с моторна шейна е закаран до чакащия медицински хеликоптер, който го е транспортирал до болница в София. 24-годишния Уолъс е със съмнения за тежка контузия, като опасенията са, че има перфорация на белия дроб. Той е носител на северноамериканската купа за 2022 г. и от този момент кара в световната.
 

"Благодарение на екипа на България Хели Мед Сървиз, бе осигурена логистиката на словашкия HEMS оператор Air Transport Europe, който обслужва световната купа в Банско, за да извърши спешен полет с тежко пострадал ски състезател от Банско до София и хеликоптерът да кацне на болница Св. Екатерина! Полетът от Банско до София е изпълнен за 28 минути, а на борда летя един от нашите пилоти Огнян Янков. Надявам се хората, които не спират да бълват лъжи и пропаганда за проекта HEMS в България, да преосмислят поведението си от тук нататък, гледайки видеото от мисията", написа във Фейсбук министърът на транспорта Георги Гвоздейков във връзка с инцидента.

Стартовете от Световната купа в Банско ще се проведа в събота (гигантски слалом) и неделя (слалом).