Великият Мартен Фуркад се реваншира за разочароващото си представяне в спринта и грабна по безапелационен начин златния олимпийски медал в преследването на биатлона в Пьонгчанг.

Може би още по-големият успех обаче бе за шведа Себастиан Самуелсон, който сензационно завърши втори, следван от Бенедикт Дол.

Фуркад започна осми с изоставане от 22 секунди спрямо шампиона от спринта Арнд Пайфер. В първата си стрелба французинът направи една грешка, но тя се оказа единствена за него в цялото състезание. Това и отличното му ски бягане му осигуриха много комфортна победа.

Самуелсон пък се движеше в голямата преследваческа група, от които 5-6 биатлонисти имаха шансове за медал. 0 на последната стрелба и общо само една грешка се оказаха ключови за младия швед, който излезе на няколко секунди зад завършилия също с една грешка Дол. В заключителните метри Самуелсон успя да изпревари германеца и така стигна до среброто на 12 секунди зад Фуркад и на 3 пред Дол.

Тарей Бьо (3 грешки), Зимон Шемп (3), Бенямин Вегер (2), Симон Дестио (3), Арнд Пайфер (3), Ерлен Бьонтегаар (4) и Лукас Хофен (3) допълниха топ 10.

За съжаление състезанието отново се оказа провал за българските биатлонисти, които завършиха извън топ 40. Красимир Анев финишира 45-и на изоставане от 5:06 минути спрямо победителя с общо 5 грешки. Той започна с две нули, но след това сложи край на надеждите си за добро класиране с три пропуска в третата стрелба. 

Владимир Илиев пък направи 7 грешки и завърши 46-и на 11 секунди зад съотборника си. Антон Синапов пък зае последната 60-а позиция с 8 грешки и изоставане от 7:57 минути.