Новият сезон за световната купа по ски алпийски дисциплини стартира днес в Зьолден (Ав). На глетчера Ретенбах първи гигантски слалом ще карат жените. Стартът на първия манш е в 11,00 ч (б.в.), а вторият е от 14,15 ч. В стартовия лист са 75 състезателки от 24 нации.

ски

С първи номер е звездата на американците Микаела Шифрин, а веднага след нея е първата италианка носителка на голямата Световна купа Федерика Бриноне. Световната шампионка в гигантския слалом за 2021 г Лара Гут-Берами (Швейц) е с номер 4. Словачката Петра Влъхова, която през миналия сезон спечели Кристалния глобус за първи път е под №7.

На трибуните се очаква да има около 7000 зрители. Заради пандемията от коронавирус през миналия сезон всички стартове в Австрия бяха без публика. За да стигнат до финала на Ретенбах обаче всички желаещи освен билет трябва да имат и сертификат за ваксина срещу коронавирус, отрицателен PCR тест или да са изкарали вируса в последните 6 месеца. Всички фенове ще трябва първо да покажат документ, че са здрави и тогава да се качат на автобусите, които ще пътуват от Зьолден до глетчера.
ски


Завръщането на феновете естествено зарадва всички хотелиери в Зьолден. Селцето в долината Йоцтал направо оживя снощи. Преди година всичко бе пусто, а трибуните празни. Сега обаче ресторантите се пукат по шевовете, а хотелите са почти пълни. Навсякъде се влиза след показване на валиден документ за липса на коронавирус.

Българската звезда Алберт Попов от седмица е в Зьолден и тренира усилено за първия старт на мъжете, който ще е в неделя от 11,00 и 14,30 ч (б.в.). Гигантският слалом не е коронната дисциплина на Аби, но той е уверен в силите си и ще иска да покаже най-доброто независимо, че ще стартира с един от последните номера.