Нигерия се бори за първи дамски отбор, който да представлява страната в бобслея на Зимна Олимпиада.

Акуома Омеога, Нгози Онвумере и Сеун Адигун са трите пионери на този нетрадиционен спорт.

Те не само ще са първите жени от Нигерия в този спорт на Зимна Олимпиада, но и от цяла Африка.

Целта пред триото е Пьончан 2018.

Адигун, която е и лекоатлетка, сама си построява първия бобслей, от дърво, и за първи път се качва на него миналата година.

Акуома, Нгози и Сеун живеят в Хюстън, но Адигун, която е и "пилотът" на бобслея, пътува до места с по-студен климат за тренировки.

"Съдбата на Нигерия и участието и на Олимпиадата през 2018-та лежи изцяло в моите ръце и в способността ми да се класирам като компетентен пилот," споделя Адигун.

Самата тя е трикратен шампион на Нигерия на 100 метра с препятствия и представя страната на Олимпиадата в Лондон през 2012-та. В момента тя е треньор по лека атлетика в Университета в Хюстън.

Акуома и Нгози решават да последват Адигун само заради нейната твърда вяра, като Нгози Онвумере признава, че доскоро дори не е знаела какво представлява бобслеят.

В момента, отборът на Нигерия събира средства, за да участва в първото си състезание през януари. Нужни са им между 15 000 и 20 000 долара, за да си набавят първоначалната екипировка. За да покрият цялата подготовка до 2018-та, тяхната цел са 150 000 долара.

Те събират средства тук.

Трите знаят, че имат пълната подкрепа на Нигерийския Олимпийски Комитет, но оттам нямат средствата, за да ги финансират в начинанието.

Времето обаче им е напълно достатъчно - три месеца от настоящия сезон, преди квалификациите за Олимпийските игри в Пьончан.

"Това надминава всичко, което съм преживяла до момента. То е много повече от просто нещо, свързано с мен. Затова мисля, че преживяването е толкова невероятно. Досега винаги всичко, което съм правила, е било фокусирано само върху мен, що се отнася до леката атлетика.

Да имаме възможността да отидем на Зимната Олимпиада, да носим не само страната си, но и целия континент на гърба си, е направо сюрреалистично. Така разкриваме едновременно величието на Нигерия, даваме път на младите, а също така и строим нови пътища, които не са били преминавани в Африка," завършва Онвумере.