Координаторът на спасителната експедиция за Боян Петров Деян Петков заяви в ефира на NOVA, че спасителните екипи са успели да се изкачат до 10 преди самия връх Шиша Пангма, но не могли да продължат заради образувалите се големи снежни козирки.

Реално новини - добри или лоши - все още няма.

Втора група спасители тръгва към Шиша Пангма

"Все още не може да се каже дали инсулинът е бил изпуснат, загубен или друго," коментира той. "Знаем, че е бил в лагер 3, насочваме се към търсене между лагер 3 и лагер 2, имаме определени точки. Инсулинът е намерен на лагер 3, на мястото, където обикновено се разпъват палатките."

"И двете групи трябва да тръгнат към лагер 2. Днес други експедиции ще тръгнат към врата. В момента има благоприятен прозорец за изкачване," заяви Петков.

"Трябва да преценим дали има смисъл днес хеликоптерите да излитат, времето в Катманду не е хубаво," завърши той.

Членът на спасителния екип Кирил Петков допълни, че китайската група върви безпроблемно, макар и внимателно заради лошото време. Ако тя не успее да открие нищо до лагер 1, операцията ще бъде приключена, и най-вероятно Боян е останал някъде между лагер 3 и върха. Така предполагат и опитните шерпи, като покрити със сняг процепи и дупки може да са се оказали капан за нашия алпинист. "След толкова дни, всичко над лагер 2 означава, че търсим тяло," заяви още той.