Българският алпинист Атанас Скатов коментира по телефона за NOVA в предаването "Събуди се" изключително трудните условия, пред които е изправена експедицията за покоряването в зимни условия на втория най-висок връх на света - К2, както и трагедията с испанеца Сержи Минготе. Той разкри, че в  лагера е избухнал пожар, запалила се е палатката им за хранене, а огънят е обхванал и панталоните на човек от групата. Скатов добави, че е изпуснал кратък прозорец от хубаво време за атака на втория най-висок връх на света - К2. 
 
„Бях тръгнал за аклиматизация и да се пробвам да покоря върха. За съжаление в Лагер 2 взех решение да не продължа нагоре, понеже не се чувствах достатъчно силен и аклиматизиран. Затова предпочетох да сляза надолу. Няколко шерпи продължиха нагоре, но те бяха дошли 20 дни преди нас и имаха много по-добра аклиматизация. Всеки сам решава за себе си как се чувства. Най-важно е какво ти е състоянието", обясни Скатов.
 
„За съжаление загубихме много добър приятел. Невероятен алпинист и невероятен човек. Той беше с най-голям опит сред нас. Изкачвал е К2 и при летни условия, както и много други върхове. Никой не знае какво точно е станало. Малко под Лагер 1 може би се е подхлъзнал или въжето се е скъсало. Факт е, че е паднал надолу около 600 метра. В  базовия лагер сега дойде хеликоптер, за да вземе тялото му.
 
Днес го изпращаме. Много е тъжна цялата ситуация. Някои колеги даже се чудят дали да продължават или да си тръгват. Много неща се насъбраха. Нашата палатка за храна се запали вечерта. На един се запали панталона и трудно го загасихме. В такива моменти човек се замисля какво да прави. В следващите десет дни времето ще е лошо. В този период всеки ще има време да реши за себе си дали да продължи към върха. Има и много шерпи с измръзвания на крайниците и те си тръгват. Един шерп пострада сериозно, тъй като камък му проби каската и разцепи главата. Зашиха го и днес си тръгва", разказа българският алпинист.
 
Българският алпинист призна, че не е сигурен дали ще опита отново да изкачи К2.
 
„Експедицията в зимни условия е много тежка. Аз лично не очаквах, че теренът е толкова труден. Още от преден базов лагер се тръгва само нагоре, катериш се по скали и лед. В комбинация със зимата и силния вятър става още по-трудно. Засега оставам в базовия лагер. Ще изчакаме десет дни да мине силният вятър и след това ще решим дали ще продължим нагоре. Определено, случилото се вчера повлия на абсолютно всички и на никой не му е празнично, че може да изкачи върха", завърши Скатов.