Швеция и Финландия последваха Норвегия и се оттеглиха от предстоящите състезания за Световната купа по ски бягане в Дрезден, Германия и Давос, Швейцария заради опасения, че протоколите свързани с коронавирус.

След състезанието миналата седмица в Рука, Финландия, норвежкият тим обяви във вторник, че се оттегля от последните две състезания за Световната купа за тази година. Те бяха последвани от северните си съседи Швеция и Финландия. „В Рука, за съжаление, видяхме, че отношението към коронавируса варира от човек до човек. Планираният „балон“ не проработи“, заяви главният физиотерапевт за Финландския олимпийски комитет Маарит Валтонен в свое изявление.

Нейните сантименти бяха подкрепени от Пер Андерсон, отборният лекар на Швеция, в изявление, в което обяви, че тимът няма да участва в следващите две състезания. „Към момента не можем да създадем безопасна среда в Давос или Дрезден. Ако нещата се влошат, заразата може да има потенциално последствия за инфектиран човек. Нито един от нас не е готов да предприеме подобен риск“, каза той.

Решението три от топ нациите в спорта да останат по домовете си бе посрещнато с критики от Международната федерация по ски (ФИС), която организира Световната купа. „Нуждаем се от солидарност. Ако няма такава, ще бъде трудно да намерим организатори на състезания в бъдеще. Разбира се, всички страни трябва да вземат свои решения. Проблемът не е, че те не могат да стигнат до състезанията, а че те самите са избрали да не участват“, сподели маркетинговият директор на ФИС Юерг Капол за шведската телевизия SVT./БГНЕС


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.