Най-добре представилата се за България спортистка на последните две Зимни олимпийски игри Сани Жекова обмисля да сложи край на кариерата си. Това призна самата тя, малко повече от месец след края на Олимпийските игри в Пьонгчанг и при награждаването ѝ за Спортист №1 на месец февруари. 

В Южна Корея тя завърши шеста в бордъркроса, което остана ненадминато постижение за родните участници на форума. Четири години по-рано в Сочи Жекова беше на крачка от медала, но бутане от съперничка ѝ попречи да се окичи с него. Точно тези разочарования са се събрали в повече на Сани и я карат да се замисли дали има смисъл да продължи. 

"Факт е, че в последните две години не успявам да удовлетворя своите лични, високи очаквания, защото чисто спортният резултат, който гоня, не идва. Често той не идва заради обстоятелства, които не са в моите сили." 

"Това ми действа малко емоционално, защото понякога изпадам в ситуации в които съм безпомощна. Това ме кара да бъда тъжна и не ми харесва. Това е може би единственият и основен негатив, заради който се замислям дали има смисъл да продължа напред със състезателната дейност", заяви Жекова.

Нейният баща и треньор Виктор Жеков смята, че голямата ни звезда в сноуборда при жените все още може да продължи да се състезава, защото има огромен потенциал. Решението дали ще го направи обаче ще е изцяло нейно. 

"Смятам, че Сани има страхотен потенциал. Физически е подготвена изключително добре. Може да продължи да се състезава. Въпрос е на лично желание. Това генерално е доста сложен процес, състезаването и поддържането на едно високо ниво."

"Дали тя би го правила, дали ще има всички необходимости които трябва да бъдат предоставени най- вече от държавата в нашия случай. Нещата в спорта ни генерално се усложняват всяка една година. Той става все по-високо професионален."

"Инвестициите, които се налага да се правят в него, стават все по- големи. Екипите стават все по-тежки. Тук въпросът е дали нашата държава и нашите структури ще могат да откликнат на изискванията, които самото развитие на спорта налага", заяви Виктор Жеков.