Българската сноубордистка Александра Жекова се завърна у нас след участието си на Световното първенство в Сиера Невада. В испанския курорт Сани остана на крачка от медала като финишира четвърта във финала. На летище София тя коментира представянето си на Световното и през целия сезон.

Жекова на крачка от медал, остана четвърта

"Доволна и щастлива съм предвид, че имахме доста тежки обстоятелства. Получих много неприятна травма на дясната пета в първия тренировъчен ден, именно затова изпуснах официалната тренировка, именно заради сериозната болка, която не успяхме да контролираме дори с много сериозни инжекции, затова не успях и да се представя добре за квалификациите", заяви Жекова.

"Все пак се радвам, че успях да се събера за самите финали, направих едно никак не лошо каране, с което постигнах един добър резултат."

"Аз никога не съм губила мотивация, независимо пред какви предизвикателства се изправям. Последните 2-3 години имам доста травми, просто така се случва, такъв е спортът ми, той е доста сложен и ектозичен. Това е част от професията ми."

"Трасето беше доста сложно, имаше три ритъм секции, бяха сложни заради промяната на условията. Сутрин трасето беше ледено, следобед пък се стопляше. Беше предизвикателство, затова имаше и толкова травми на мои колеги. Никога условията не са били поричина да не дам всичко от себе си."

"Ако човек тръгне да се оплаква, нещата не отиват на добре. Трябва да живеем за момента и да разполагаме с това, с което разполагаме. Аз съм благодарна за обстоятелствата, които имах и приемам това за поредно предизвикателство, което ще ме направи по-силна."

А на въпрос, дали е доволна, че за поредна година ще завърши в топ 10 на Световната купа, Жекова отговори: "Честно казано не, защото бях и съм много добре физически подготвена и мисля, че не можахме да реализираме потенциала. Отново имах сблъсъци, леки контузии, които ме спираха да покажа по-дбори резултати. Надявам се във Вейзоназ да направя едно по-добро класиране."

Родната звезда коментира и предстоящото участие в Сиера Невада на Радослав Янков, чийто първи старт бе отложен за сряда: "Условията бяха много тежки днес, радва се, че са взели решение да отложат състезанието. Стискам палци на Радо, знам, че той е в много добра форма, здрав е, позитивно настроен, не се притеснява и съм сигурен, че ще даде максимума от себе си."

Лошото време отложи старта на Радо Янков на Световното