Най-добрата българска сноубордистка Александра Жекова направи кратка ретроспекция на кариерата си, която обяви, че прекратява в края на миналия месец. Тя говори за предаването "Здравей, България" по NOVA, като разкри и част от причините да спре с активния спорт. 

"Витоша е специална за мен, защото тук бяха първите ми стъпки със сноуборд, може би преди вече 22-23 години. Беше на Черни връх, тук съм водила множество от сухите си тренировки и затова съм тук в планината", заяви Жекова и каза какво я е накарало да спре със сноуборда. 

"Със сигурност има няколко причини да се откажа, но основната е, че в последните няколко сезона се натрупаха много на брой малки травми, които спираха тренировъчния ми процес и това наложи едно леко изоставане спрямо конкуренцията в световен мащаб." 

"До 2016 г. винаги съм имала едно динамично и голямо развитие спрямо конкуренцията и винаги бяхме сред лидерите в този спорт, но тези дребни травми започнаха да ми влияят, започна да ми става все по-трудно  и по-трудно."

"И тази година след последната травма, на която се наложи и операция, просто беше невъзможно да изпълня целите си пред Министерството - финал на Световния шампионат - и се наложи да взема решението." 

"Със сигурност това е най-трудното ми решение досега, но след като мина малко време, оценявам, че може би е правилно. Излизам от спорта в силата си, имам желание да реализирам целите си успешно оттук-нататък. Надявам се доброто да предстои", заяви Жекова и сподели кои са големите ѝ успехи. 

"Има много успехи, ако трябва да ги погледна хронологично - победата в световния шампионат за деца, европейската ми титла, пробивът за световните купи, всичките тези 67 пъти в Топ 10 на Световната купа, 17-те подиума за Световната купа, 3-те победи за Световната купа, няколко пъти бях много близо до Кристалния глобус, освен това имам два финала на Световно, два финала на Олимпийски игри, злато от Универсиада." 

"Има добри резултати в кариерата ми, със сигурност ми се е искало да има още повече подиуми и злато за България, но пътят ми не е бил лесен. Винаги съм се стремяла към суперпостижения", сподели още бившата сноубордистка и разкри дали съжалява за нещо в спорта. 

"Осъзнатостта ми дойде в последните години и малко късно, но това е добре. В моя спорт трябва да си и малко безразсъден, за да успяваш, защото той е труден и екстремен. Ако бях не толкова разпиляна в началото на кариерата си, може би щях да съм още по-напред", заяви още Жекова и разкри какво пречи на този спорт в национален мащаб. 

"Има много пречки пред този спорт в България, основно са инфраструктурните проблеми, изоставаме пред конкурентите в световен мащаб. Липсват ни специфичните съоръжения. Витоша е недостъпна, съответно трябва да харчим повече, за да се готвим в чужбина. В последните две години има курорти в България, които създават съоръжения за децата и така се увеличиха три пъти бройката деца, които се състезават." 

"Специално за юношеската възраст трябва да се създадат по-добри условия. На младите ще кажа да работят много, без пълно отдаване няма как да постигнат високи постижения. Това е труд, който изпълва сърцето и си струва. Пожелавам си да не губя спортния си хъс и да преследвам следващите си цели", заяви Жекова пред NOVA.