Най-добрата родна сноубордистка Александра Жекова заяви, че в момента не моге да е категорична дали Игрите в Пьонгчанг са били последната ѝ Олимпиада.

Жекова бе и водещ на церемонията по официалното закриване на ски сезона, а по-късно сподели: „Много приятно се чувствах. Това е ценен опит. Много ми беше приятно да срещна всички тези хора, с които работя и да отпразнуваме един много успешен сезон.”

„Моята оценка е доста дълга и е стигнала там, където трябва. Беше тежък сезон, защото имахме много стартове. Пътуването беше много динамично и беше трудно да се спазва режим. С много предизвикателства се сблъскахме. Генерално не съм недоволна от себе си. Това, което ми липсваше беше отново шансът, тъй като моята дисциплина много се променя. Карането ми беше добро и то в най-важните стартове беше изключително добро. Просто имахме много сблъсъци, а това е и въпрос на шанс. Надявам се в бъдеще да имам повече възможност да тренирам със спаринг партньори. Това ми липсва в момента и ме оставя една крачка назад спрямо конкурентите. Във всички други отношения мисля, че не изоставаме”, коментира пред NOVA Александра Жекова.

„Контузията беше по-сериозна в рамото и то все още се възстановява. Още от първия ден започнах тренировки. Вече съм на 80% в силовите си възможности в горната част на тялото. Инцидентът беше доста неприятен, падането беше тежко, но мисля, че преодолях тази травма. Осъзнах, че е важно човек да не пренатяга нещата. Просто пътят отнема време. В момента кондиционно се подготвям, в първия цикъл на подготовката съм. Тази година започвам на по-високо ниво, което е предпоставка да изкрадим повече силови възможности. В мен има много хъс и много любов за този спорт, и няма да се дам толкова лесно”, каза още Сани Жекова.

Попитана дали мисли за перспективата за следващите олимпийски игри, Жекова отговори: „Рано е да се говори за това, защото все пак тази вечер ме наградиха за дълголетие. Дори аз не осъзнавах колко години съм посветила на този спорт. Вярвам в своята мисия и цел, и тя за мен е всичко. Но все пак идва момент от живота на човек, когато трябва да се огледа и да помисли и за други стойностни неща. Аз вярвам, че да поема ангажимент за участие в още един олимпийски цикъл е твърде голяма отговорност. На този етап бих искала да помисля за други варианти, които ще бъдат също толкова важни и вдъхновяващи за обществото и ще въздействат на хората, защото това е моята цел. Ще направя всичко възможно моята мисия да достигне до повече хора.”

А на въпрос дали участието ѝ в Пьонгчанг е било последно за нея на олимпийски игри, Сани Жекова заяви: „Не мога да кажа. Просто никога не знаеш.”