През новия сезон родната звезда в сноуборда Радослав Янков ще участва на всички стартове за Световната купа, но усилията му ще бъдат насочени главно към успех на Олимпийските игри в Пьонгчанг, Южна Корея.

„Реално на тази Олимпиада, която идва в момента, аз нямах никакви проблеми с квотата. Още от първия старт миналата година завоювах квота, затова не беше проблем, като се има предвид миналия сезон”, коментира родопчанинът.

През  2016-а  година  Янков спечели Големия кристален глобус в паралелните дисциплини. Миналия сезон триумфира с малката Световна купа и сега очакванията към него са големи.

„Всички имат големи очаквания. Не обичам да си ги създавам, но не бива да се лъжем – очакванията на всички са големи. От една страна, това ми тежи, от друга – по-добре да си в такава позиция и да имаш шанс за медали, отколкото да нямаш очаквания, а другите да изискват нещо от теб. Ще се опитам това да не ми повлия или натежи по време на стартовете”, коментира състезателят.

Сезонът за Радослав Янков започва на 14-и декември. Тогава е първият старт от Световната купа в Кареза, Италия. На 15-и и 16-и следват състезания в Кортина. През януари той ще зарадва българските фенове на снуборда с участието си на Световната купа в Банско.

 „Ще участвам на всички стартове в Световната купа, те ще бъдат почти двойно повече от миналогодишните. На някои места ще има стартове за две или три купи. Ще бъде доста тежко, защото ще трябва местим и багажи. Дай Боже, да стигна до финалите навсякъде”, пожела си Янков.

Най-голямото и важно състезание за двукратния световен шампион при юношите е бялата Олимпиада в Пьонгчанг от 9-ти до 25-ти февруари.

 „Настройката е да се боря докрай на Олимпиадата. Надявам се времето, пистата и снегът да бъдат добри тогава. Това важи за всички. Надявам се да успея да бъда в най-добра форма тогава и карането да ми се получава най-много тъкмо по това време. Така ще имам възможност да се боря за място на стълбичката”, коментира Янков.

Олимпийската си подготовка 27-годишният български сноубордист стартира в края на месец април.

„Добре премина подготвителния период, добре се готвих. Успях да направя по-голям обем тази година, защото ще имаме доста повече стартове. Трябва да съм по-подготвен физически, за да издържа и да се боря за Олимпийските игри”, каза още Янков.

Досега Радо Янков е провел два лагера на сняг в Австрия. Предстои трети, който ще бъде в Норвегия. Когато е в България, чепеларецът се готви с кондиционния си треньор Юлиан Карабиберов, а основния фокус е насочен към скоростната издръжливост.