Българската звезда в сноуборд дисциплините Радослав Янков застана зад своите думи, че изминалият сезон му е донесъл много поуки. 29-годишният състезател заяви, че на база трудната кампания му предстои да направи оптимизации както в екипировката си, така и в начина, по който провежда подготовката си.

„Казах, че това е сезонът на поуките, защото след всеки сезон, когато нещата се получават така, както искаш, както трябва, започваш да си вадиш поуки. Когато има проблем, пропуски или обстоятелства, които не зависят от теб като контузията ми в началото, това не е никакво оправдание”, заяви роденият в Чепеларе Янков. „Даже не исках и да го споменавам, защото това е част от играта, от спорта. Има и много по-сериозни контузии от моята. Има спортисти, които се състезават с болки, но не го показват, защото преценяват за себе си, че така е по-добре. И аз прецених така, но това ми костваше голяма част от по-добри класирания и по-пълноценни тренировки.”

„Точно там е работата, че когато не се получават нещата, аз искам най-много всичко да върви гладко. Когато погледнеш от друга светлина – от под върха или някъде там – оценяваш нещата и се зареждаш с нови сили. Мотивирам се от тези неща, за да работя, да надграждам и да се върна към позитивните резултати.”

„Сега предстоят не промени, а оптимизация – по-добра физическа, а и психическа подготовка. Екипировката е много важна част от цялото нещо и продължавам да се изумявам колко важно е това. Като състезател това продължава да ме изумява колко голяма може да бъде разликата между един сноуборд и друг. Радвам се, че направихме деликатни тестове и нямам търпение да дойде следващият сезон.”

„Не сме наясно с плана за подготовката, защото сега ще се прави, като се види календара. Спрямо това ще решаваме. Физическата подготовка стартира след около седмица и си продължава. Ще гледаме да бъде по-оптимизирана – да бъда по-здрав, по-гъвкав, по-бърз и така нататък. Относно състезанията трябва да се видят къде ще бъдат, къде ще се пътува и спрямо това ще се правят планове”, завърши Янков.