Националната хокейна лига и Асоциацията на играчите от НХЛ постигнаха споразумение за изискванията за рестарт на сезона.

Заместник-комисионерът на лигата Бил Дейли обясни, че има разбирателство за протоколите, свързани с тренировъчните лагери, мачовете и местата на провеждането им, но все още разговорите за продължаването на колективния трудов договор, който е неизменна част от процеса за подновяването на кампанията, която беше прекъсната през март заради пандемията от коронавирус.

Ако всичко бъде ратифицирано с мнозинство от над 2/3, срещите се очаква да започнат в два града в края на юли или началото на август, като 24 отбора - по 12 от двете конференции, ще се включат в новия разширен формат на плейофите, а носителят на купа "Стенли" ще бъде определен през октомври.

Протоколът от 47 страници, който включва здравни изисквания и задължителни мерки за сигурност, беше приет след няколкоседмични преговори.

Всеки отбор ще може да разполага с максимум 31 играчи по време на лагерите, а общо 52 играчи, треньори, лекар и обслужващ персонал могат да бъдат ангажирани по време на мач за всеки клуб, като всички ще бъдат тествани за Ковид-19 всеки ден.

Ако хокеист или служител на даден отбор даде положителна проба, това няма да спиране на сезона, а инфектираните ще бъдат поставени под карантина, а всички останали, които са имали контакт с тях, ще бъдат тествани.

До този момент около 40 играчи за дали позитивни проби за Ковид-19, като 26 от тях са в рамките на последния месец.

Споразумението за протоколите дава сериозна надежда, че сезонът ще бъде довършен. Купа "Стенли" не е връчвана само два пъти след 1893 година - през 1919 година заради пандемията от испански грип и през 2005 година заради локаута на играчите./БТА


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.