Най-успешният ни скиор алпиец Петър Попангелов отпразнува днес своята 60-та годишнина. Единственият българин с победа за Световната купа говори пред NOVA за развитието на ски спорта у нас.

Попангелов, който в последните дни активно коментира двете поредни класирания в Топ 10 на Алберт Попов, посъветва талантливият му последовател да остане здраво стъпил на земята, защото успехът може да бъде главозамайващ.

„Пожелавам му да бъде в Топ 10. Даже и по-напред. Постепенно така да е, да не вземе много да се пренавива, защото едно пренавиване в това, че вече си сред най-добрите слаломисти в света, малко е така нож с две остриета. Постепенно и той вече е на такава сравнително зряла възраст за скиор, 21 години, вече от него си зависи”, коментира Попангелов за Попов.

„Разбрах, че от 50 нагоре минават невероятно бързо годините. Вчера си мислех, че 50 години, като че ли беше преди 2 години – 2009-та. Но се чувствам свеж, не се оплаквам.  Спортът ми даде много като визия, като успехи и се радвам, че се чувствам най-много на 45”, сподели големият ни скор и продължи:

„Всичко си записи от човека, който практикува спорта и аз, баща ми навремето, със старата генерация сме тренирали много. Светът много се разви, и екипировка и техника и всичко и вече новото поколение са малко по-така разнежени, ако мога така да се изразя. Ние се родихме доста по-рано и при други условия.”

Отново по темата за прогреса на Алберт Попов, Попангелов заяви: „В началото имаше първото 20-то място, 16-то, 9-то и 6-то. Човек като кара с толкова заден номер и направи такъв скок, естествено, че това е успех. Пожелавам му успехи, да напредва напред, защото в ранглистата, защото знаете, алпийските държави изкарват все нови и нови талнти, така че на него няма да му е все по-лесно, а ще бъде по-трудно. Дано да успее да пробие в световния елит, но никой не може да каже до къде ще стигне. Това е Божа работа. Това, което е направил, дано има още така тендеция за развитие, тъй като не знае, даже и самият скиор не знае докъде ще се развие. Това е много относително.

Попитан дали си е задавал въпроса, защо именно слаломът е така успешна дисциплина за България, Петър Попангелов каза:

„Нашата школа българската, така старите имена в тази генерация повече към слалома. Това е като че ли генетично заложено. За България даже да имаш двама в първите 30 е много така доста добро постижение. Младата генерация, в Боровец знаете има Рилски, Бороспорт ски клуб, Чамкория. Имат добри условия за тренировки, карат на писта. Специална писта има отделена. След моите последни точки са минали 33 години. Надявам се този срок да бъде съкратен. Тъй като, ако с такива темпове върви, това няма да се хареса нито на ски федерацията, нито на обществеността, но тенденцията е нагоре, вече има база и основа.”

„Казах всичко като съвети, като стратегия, какво той да прави. Вече, ако има той повече, както се казва мерак да се развива и го усеща му го пожелавам. От толкова много клубове и Бороспорт, Чамкория, Юлен, би трябвало да излезе нещо. Поне двама, трима или момче, или момичета за вбъдеще. Сега все пак не можем да се сравняваме с Австрия. Тя Австрия си е страна, скиорите са генетично, са се родили със ски както се казва, Норвегия и Швеция. В България е друга системата. Ските са много скъп спорт и спонсори. Знаете, че България се дават много пари за футбол, за други работи. Сега такава е системата и вече като има резултати, ще има основание да има и спонсори, които да подкрепят скиорите”, завърши Петър Попангелов.