Евгени Плюшченко е не само най-успешния руски състезател. Двукратният олимпийски шампион е сред най-уважаваните имена в света. Дори и след края на състезателната си кариера, Плюшченко продължава да бъде все толкова амбициозен и строг с децата, които тренира – подобно на собствените си треньори в миналото.

За Юдзуру Ханю Плюшченко е идеализиран образ на фигуриста, а възможността да покаже пред руснака какво умее е равносилна на сбъдната мечта. Осемгодишното приятелство между двамата дава възможност на Плюшченко не само да опознае Ханю, но и да предскаже сензационните му успехи.

- Как се чувствате в България? Какво можем да очакваме от вашите ангели?
- Чувствам се великолепно в България. Тук имаме сбор и дойдоха толкова много деца от моята академия Ангелите на Плюшченко, която се намира в Москва. Дойдоха и деца от други страни, други градове. Деца, желаещи да се научат на техниката, да се научат на тънкостите или как да поставят програма. Затова се чувствам великолепно. Времето тук е хубаво, условията са добри, пързалката е прекрасна. Така че, за да се тренира имаме пълните условия. Така че наистина се радвам, че съм в България.

- Какви са плановете ви от тук нататък?
- Плановете за близкото бъдеще… След две седмици отивам в Япония, там имам представление. Може би не толкова близките планове са, че започва сезона със спортистите на националния отбор на Русия, с които ще отидем в Ню Йорк и искам с тях да покажем добър резултат. Имам и няколко спортисти, които се състезават за други страни. Например двама за Казахстан, които ще се състезават за своята държава в Гран При тази година. Важно е да покажем добри резултати. Започнах строителство на моята нова академия в Москва, затова ви каня догодина да посетите моята нова академия в Москва. Плановете занапред са много и мога да говоря дълго за тях. Може би един от най-грандиозните е постановката Лебедово Езеро с Болшой Театър. Този лед ще бъде сцена, ще има балерини, спортисти, симфоничен оркестър на живо. Много интересна постановка, която подготвя Сергей Филин. Започваме подготовката за постановката през септември, но първото представление е на 23 декември. Плановете са много наистина…

- Специалистите могат да използват много епитети за кариерата ви. Вие как бихте я окачествили?
- Ой, не зная. Действително на мен всичко ми се получи в кариерата. Имах много операции, но честно казано обичах да се съревновавам, да се състезавам. Ще кажа, че не бях лош спортист.

- Наричат ви Краля на фигурното пързаляне. Чувствате ли се така?
- Наричат ме Краля на фигурното пързаляне вече 20 години. Така че съм свикнал. Никой няма четири медали от олимпийски игри. Малко са се пързаляли на 4 олимпиади. Говоря за индивидуалното мъжко фигурно пързаляне. Това е много сложно, много трудно, но е възможно. Затова, да, това е моето прозвище.

- Олимпийският шампион Юдзуру Ханю, пропусна световното първенство през март, но се очаква да го видим на леда през септември. Прогноза до къде може да стигне той?
- На него не му трябва световното първенство, защото той вече е двукратен олимпийски шампион. Ако говорим за най-важната титла за един спортист, един състезател в зимните спортове особено, това е олимпийската титла. Ханю го познавам отдавна, той е уникален спортист. Познавам го от 8 години, близки приятели сме. Доведоха го при мен, неговият треньор го направи, и той ме попита дали може да видя как се пързаля, каква е техниката му. Направих го. След това, буквално след 3 години, аз видях Юзур как се развива, как тренира, как израства и веднага разбрах, че това ще бъде олимпийски шампион. Дори сме тренирали заедно. От него се очакват сензации. Много пъти съм говорил пред медиите за него и съм казвал, че Юдзуру Сан е човек от друга планета. Дори мисля ,че може да е първият спортист направил Четворен аксел???? Досега никой не е правил това. Знам, че той го тренира, виждал съм опитите му. Не изключвам да стане още веднъж световен шампион. Сигурен съм, че той ще се стреми към това.

- Как бихте оценили българските представители във фигурното пързаляне. Познавате ли имената им?
- Не знам такива. Може би ще е добре следващия път да се запознаем.

- Албена Денкова, Максим Стависки?
- Може ли да не отговарям на този въпрос.

- Български деца има ли, как се държат на леда? Може ли да се надяваме на български талант? Има ли българска база, която да е направена, условия тук?
- Още веднъж ще кажа, че условията тук са от висока класа. Супер условия. За такива може само да се мечтае. Ако когато аз започвах да се състезавам имаше такива условия, може би още щях да се пързалям. Качеството на леда е на олимпийско ниво. И тук е топло. Аз помня ,когато започвахме в съветско време, беше ледник. Ушите ти се сбръчкват от студ. Краката ти замръзват в кънките. Но се пързаляхме, така че ако у родителите има желание трябва да пуснат децата да се занимават. Това е страхотно за здравето. Фигурното пързаляне е невероятен спорт. Има балет, съвременен танц, спорт, дори може да кажем, художествена гимнастика.