Подготовката на Световната купа в Банско е на отлично ниво. Това сподели днес Ханес Тринкъл, рейс директор във ФИС за скоростните дисциплини при мъжете. "Пистата е най-важното нещо за състезанията в ските. Тук в Банско тя е подготвена много добре и вече напълно готова за стартовете. Времето е идеално и се надявам така да се задържи и за състезанията, коментира Тринкъл. Подготовката на трасетата за световната купа и тази година се дължи на Виктор Гичев, шеф на състезанието. Под негово ръководство по трасетата работиха общо 100 човека от БФски, "Юлен" и Българска армия чрез 101-и алпийски полк.

"Очаквам с нетъпрения състезанията", коментира след тренировката на гигантски слалом в Банско Тед Лигети (САЩ), двукратен олимпийски и 5-кратен световен шампион. След американците тренираха и скиорите на Канада, Словения, Русия и Чехия.

Според последната заявка за трите старта в Банско ще дойдат 120 алпийци от 27 нации. Сред тях са актуалните световни шампиони в алпийската комбинация - Алекси Пинтуро, супергигантски слалом - Доминик Парик и гигантски слалом - Хенрик Кристоферсен. 

В Банско ще са и лидерът за купата в алпийската комбинация - Марко Шварц и седемкратният носител на СК и настоящ водач в генералното класиране Марсел Хиршер.

Трикратната олимпийска и двукратна световна шампионка в ските Мария Рийш ще е гост коментатор на немската ARD на стартовете в Банско. Със звездата пътува и екип от 20 човека, които ще правят студио на "Бъндеришка поляна".